ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
Λίγα λόγια για εμάς

Ο Λαβύρινθος είναι κάτι περισσότερο από ένα Μουσικό Εργαστήρι, είναι ένας τρόπος ζωής μέσα από την μουσική.

To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly, με σκοπό την μύηση των νέων, κυρίως, ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου.

Από το 2002 φιλοξενείται στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη όπου, κάθε χρόνο, διοργανώνονται ανοικτά σεμινάρια και “Μaster-Classes” με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Λειτουργεί έτσι, σαν ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς και μαθητές και είναι αναγνωρισμένο σαν το κορυφαίο ίδρυμα στην Ελλάδα σήμερα, σχετικά με την εκπαίδευση στον τομέα της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.

Ο Λαβύρινθος βραβεύτηκε με το βραβείο του ευρωπαίου πολίτη το 2012. Το βραβείο ξεκίνησε από την βουλή το 2008 για την αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων από ευρωπαίους. Το βραβείο δόθηκε για δραστηριότητες που διευκολύνουν διασυνοριακή συνεργασία μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση και προωθούν καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και καλύτερη συνεργασία μεταξύ πολίτων και κρατών μελών.

Σε τί ξεχωρίζει ο Λαβύρινθος από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας;

Τα σεµινάρια και τα Master-Classes που διοργανώνονται στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος δεν στοχεύουν µόνο στο να βοηθήσουν τους µαθητές να µάθουν απαραίτητες τεχνικές και θεωρητικές πληροφορίες αλλά ταυτόχρονα να τους παροτρύνουν να έλθουν πιο κοντά στο πνεύµα της παράδοσης την οποία µελετάνε, και τελικά να εισχωρήσουν σε αυτόν τον κόσµο, µέσα στον οποίο κάθε µουσική παράδοση είναι ένα από πολλά συστατικά.


Κατά τη διάρκεια των σεµιναρίων που διοργανώνουµε, οι δάσκαλοι και οι µαθητές βρίσκονται συνεχώς σε µια παρέα. Εκτός από το χρόνο που διατίθεται σε συγκεκριµένα µαθήµατα, παίζουν µουσική µαζί, τρώνε µαζί, συζητούν θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, συγκρίνουν ιστορίες κτλ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσµα όχι µόνο την εκµάθηση τεχνικής και ρεπερτορίου, αλλά και την προσέγγιση αυτών των συχνά απρόσιτων παραδόσεων που εκπροσωπούν οι δάσκαλοι, σε ένα πολύ οικείο κλίµα και µε µια ιδιαίτερα προσωπική διάσταση.

Οι µαθητές παρακολουθούν καθηµερινά δύο τρίωρα µαθήµατα τεχνικής στο όργανο, µουσική φρασεολογία και θεωρία της µουσικής. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συµµετέχουν σε ‘µουσικές παρέες’ µαζί µε το δάσκαλο και τους άλλους µαθητές, ενώ συχνά οι προχωρηµένοι λαµβάνουν µέρος στην καθιερωμένη συναυλία - κλείσιμο σεμιναρίων, στον εξωτερικό χώρο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος.

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις