Πίσω από όλα τα κύρια τροπικά μουσικά ιδιώματα του κόσμου βρίσκονται διάφορα θεωρητικά μοντέλα που αναφέρονται άμεσα στην απόδοση της εξεταζόμενης μουσικής παράδοσης.
Τα περισσότερα από αυτά τα μουσικά ιδιώματα μοιράζονται ένα σημαντικό σε μέγεθος υλικό που αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τα θεωρητικά τους συστήματα. Επομένως, η μελέτη αυτών των διαφόρων παραδόσεων δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μια σαφή κατανόηση της θεωρίας στην οποία στηρίζονται και, σε μεγάλο βαθμό, τις ορίζει. Ανάλογα με την εξεταζομενη παράδοση, οι τρόποι αναφέρονται ως makam (maqam ή mugam), dastgah, ichos, ayak, naghma, raga κ.λπ. Καθένα από αυτά τα συστήματα αναφέρεται σε ένα ολόκληρο αυτόνομο κόσμο της απόδοσης της τροπικής μουσικής, αλλά η γνώση περισσότερων από ενός τέτοιων συστημάτων ενισχύει σημαντικά τη συνολική κατανόηση της τροπικότητας γενικά.
Ο πυρήνας των σεμιναρίων στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος σχετίζεται με διάφορες τροπικές μουσικές παραδόσεις. Φέτος το καλοκαίρι, τέσσερα από τα σεμινάρια επικεντρώνονται στη θεωρία των Τροπικών Συστημάτων και προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία να εξερευνήσετε τη θεωρία πίσω από τα τροπικά συστήματα και να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται στη μουσική από διαφορετικούς πολιτισμούς.
11-15 Ιουλίου Araz Salek- Ιρανικό Ταρ & Ραντίφ
17-22 Ιουλίου -Ross Daly- Η σύνθεση στα Μακάμ
7-12 Αυγούστου-Ευγένιος Βούλγαρης- Οθωμανική Μουσική & Μακάμ
14-19 Αυγούστου-Peppe Frana- Μια Τροπική Προοπτική