ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
Οι καθηγητές που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Λαβύρινθου

Muhitin 1Instagram: muhittin.kemal

Facebook: Muhittin Kemal 

Επίσημη Ιστοσελίδα

O Muhittin Kemal, γεννήθηκε στην Καρλσρούη της Γερμανίας και ήρθε σε επαφή με τη μουσική στα 5 του χρόνια. Υπό την καθοδήγηση του συνθέτη και μουσικού Ismet Alpaslan πήρε τις βάσεις στην κλασσική οθωμανική μουσική τόσο στη θεωρία όσο και στο τραγούδι. Στα εννέα του χρόνια απέκτησε την πρώτη του εμπειρία με όργανο (βιολί) συμμετέχοντας σε μια χορωδία του Ismet Alpaslan.

Το 1992 ξεκίνησε να παίζει κανονάκι με τον Eyüp Firat και να διδάσκεται τις βασικές αρχές του οργάνου. Στη συνέχεια σπούδασε με τον Göksel Baktagir με τον οποίο είχε την ευκαιρία να εμβαθύνει περαιτέρω στη γνώση του οργάνου.

Το 2007 πήρε μέρος σε σεμινάρια στην Κρήτη αρχικά ως μαθητής του Göksel Baktagir και στη συνέχεια σαν προσκεκλημένος εισηγητής. Την ίδια περίοδο είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς όπως ο Ross Daly, η Κέλυ Θωμά, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Efren Lopez και ο Zohar Fresco με τον τρόπο αυτό επέκτεινε τους ορίζοντές του σε ότι αφορούσε την τεχνική, το παίξιμο και τη μουσικότητα.
Το 2008 δημιούργησε σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες την Oriental Music Academy στο Μannheim της Γερμανίας. Σαν εισηγητής για πρώτη φορά, εδραίωσε τα θεμέλια για τη μουσική παιδεία σε ότι αφορά στο κανονάκι αλλά και τη θεωρία των μακάμ και του τραγουδιού στην τουρκική μουσική. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάστηκε με δασκάλους όπως ο Derya Türkan, ο Murat Aydemir και ο Yurdal Tokcan. Μεταξύ του 2009 και του 2012 ηγήθηκε μιας σειράς κονσέρτων με τίτλο «Μελωδίες της παλιάς Κωνσταντινούπολης». Από την πρεμιέρα του “Seyahatname” (το οδοιπορικού του Evliya Celebi) δημιούργησε την Academy Vocal Ensemble με τον Βora Uymaz. Σαν έκφραση της μουσικής του ευρύτητας, κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει το “LebiDerya”, ένα ανατολίτικο Jazz σχήμα που γεφυρώνει την παραδοσιακή τουρκική μουσική με την Jazz. Με το LebiDerya κέρδισε στο διαγωνισμό “Creole Süd-West” το 2011 και συμμετείχε στον τελικό του Βερολίνου.

Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Orientation” και το 2012 για ακόμα μια φορά διακρίθηκε με το ίδιο γκρουπ για το Βραβείο Jazz Prize του Βερολίνου. Στην όπερα “Head-On” βασισμένη στην ομώνυμη ταινία Fatih Akin, έπαιξε κανονάκι υπό την διεύθυνση του Bernhardt Epstein στην πρώτη Γερμανο-τουρκική όπερα στην Στουτγγάρδη. Στο Tango Ala Turka, το πάθος του για τους Λατίνο- αμερικάνικους ρυθμούς, ενώνεται με την τουρκική μουσική. Σε συνεργασία με διάσημους συνθέτες όπως ο Cengiz Onural, ο Muhittin Kemal Temel κατάφερε να γεφυρώσει διαφορετικές παραδόσεις. Μετά από πολυάριθμες συναυλίες το μουσικό αυτό σχήμα ηχογράφησε τα πρώτα μουσικά κομμάτια στην Κωνσταντινούπολη για το νέο τους album. Από το 2013 αυτό το σχήμα συνεργάζεται με την ορχήστρα του Παλατινάτου και δημιουργούν ένα πρόγραμμα tango όπου γράφει τα κομμάτια ο Cengiz Onural.

Το 2012 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Emotions” το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας διακρατικής και διαπολιτισμικής συνεργασίας. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στην Κρήτη με τoν Ross Daly και την Κέλυ Θωμά, στην Κωνσταντινούπολη με τους Murat Aydemir και Cengiz Onural και στο Mannheim με τους Serap Giritli, Yurdal Tokcan και Mehmet Yalgin. Προκειμένου να εμβαθύνει τις γνώσεις του στην κλασσική τούρκικη μουσική με χρήση της ευρωπαϊκής αρμονίας και της μουσικής θεωρίας σπουδάζει μουσικολογία στο πανεπιστήμιο Goethe στην Φρανγκφούρτη ενώ ταυτόχρονα γράφει το βιβλίο ‘ Εισαγωγή στη θεωρία των τουρκικών μακάμ’.


Το 2013 ολοκληρώνει το “The Abduction from the Seraglio Ala Turka”. Από το 2014 λαμβάνει μέρος στο εγχείρημα “Lamekan” παίζοντας κανονάκι. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου το πρώτο άλμπουμ του σχήματος αυτού ηχογραφήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ενώ τον Οκτώβριο του 2014 γίνεται η παρουσίαση του άλμπουμ στο παγκοσμίως γνωστό κέντρο τέχνης “Bozar” των Βρυξελλών. Το Μάρτιο του 2014 συνεργάστηκε με την “WDR Symphony Orchestra” με το πρότζεκτ Kelebek όπου παράλληλα με παραδοσιακά τουρκικά κομμάτια παρουσιάστηκαν κομμάτια του “Young Person´s Guide” από τον Benjamin Britten. Αυτό παρουσιάστηκε και ως ντοκιμαντέρ σε σχολεία της Γερμανίας και πήρε το βραβείο από το γερμανικό ραδιόφωνο το 2014.

Το 2015 γίνεται η πρεμιέρα του “Anatolia Classic” όπου κλασσική και παραδοσιακή μουσική συνυπάρχουν. Από το καλοκαίρι του 2015 ο Muhittin Kemal Temel διδάσκει στο πρώτο ινστιτούτο μουσικής του κόσμου στο Pop Academy στο Mannheim. Σαν μέλος του ινστιτούτου εκπλήρωσε το όνειρο ζωής του να συμβάλλει στη δυνατότητα μελέτης της Ανατολίτικης μουσικής από μαθητές στην Ευρώπη.

Το 2015 μετέφρασε στα γερμανικά το βιβλίο ‘Οδηγός Μακάμ’ του Murat Aydemir το οποίο θα εκδοθεί μέσα στο 2018.