ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
Οι καθηγητές που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Λαβύρινθου

LinkedIn

Επίσημη Ιστοσελίδα

Γεννημένος στο Κάιρο, ο Mustafa Said είναι μουσικός, συνθέτης, μουσικολόγος, ουτίστας και τραγουδιστής. Είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Asil Ensemble (2003) αφιερωμένο στην Σύγχρονη Κλασσική Αραβική Μουσική. Το Asil Ensemble είναι βασικά ένα ανοιχτό εργαστήριο και ένα συνεχές εκπαιδευτικό έργο για την αναβίωση της Τροπικής Κλασσικής Μουσικής.


Το 2019 πήρε βραβείο από τον οργανισμό Aga Khan. Υπήρξε διευθυντής του Ιδρύματος AMAR στο Λίβανο από 2009-2022, πρόκειται για τον μοναδικό οργανισμό στον αραβικό κόσμο που εργάζεται στην αρχειοθέτηση ήχου της αραβικής μουσικής. Νωρίτερα στον ίδιο οργανισμό εργάστηκε ως Artistic & Archive Manager (2008-2010) για μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή από δίσκους 78RPM (6500), κυλίνδρους (50) & ταινίες. Έχει εκπαιδεύσει 11 ηχολήπτες που εργάστηκαν για την αρχειοθέτηση αυτής της μουσικής βιβλιοθήκης 10.000 ωρών. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό και χρονοβόρο έργο που ο Mustafa Said έδωσε τη δυνατότητα στους διαδόχους του να συνεχίσουν.

Ο Μουσταφά διεύθυνε και διασκεύασε επίσης το "Rawdat Al-Balabel", το οποίο είναι μια σειρά από podcasts για την κλασική αραβική μουσική που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα AMAR και το Ίδρυμα Sharjah Art.
Ο Mustafa ξεκίνησε τη μουσική εκπαίδευση από πολύ νωρίς συνοδεύοντας τους «Mashayekh» της Tanta (Αίγυπτος) και μαθαίνοντας από αυτούς την τέχνη της Incha. Έκανε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μεσόγειο και στην Κεντρική Ασία προκειμένου να μελετήσει τη μουσική διαφορετικών περιοχών, στο πλαίσιο ενός διεθνούς μουσικού προγράμματος πολλών πανεπιστημίων ξεκινώντας από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, παράλληλα με τη λογοτεχνία και τις γλωσσολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ain Shams. Αργότερα ακολούθησε μεταπτυχιακό δίπλωμα, το οποίο εποπτευόταν από τη Nidaa AbuMurad από το Πανεπιστήμιο Antonine του Λιβάνου, κι επικεντρωνόταν στη μελέτη του του τροπικού συστήματος της τραγουδιστικής Mashayekh.

Όμως τα κύρια εγχειρήματα του είναι στον τομέα της ερμηνείας της μουσικής και της σύνθεσης. Δίδαξε εργαστήρια και έδωσε συνέδρια και διαλέξεις σε πολλά ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά ιδρύματα. Έγραψε επίσης πολλές μουσικές συνθέσεις για θεατρικά έργα, παραστάσεις χορού και ντοκιμαντέρ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή μουσικά φεστιβάλ ως σόλο ερμηνευτής, ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης, ως συνεργάτης με άλλους μουσικούς ή με το Asil Ensemble (το οποίο ίδρυσε το 2003).

Εκδόθηκαν τέσσερα άλμπουμ που περιείχαν συνθέσεις του καθώς και πολλά άρθρα σε ακαδημαϊκές εκδόσεις και περιοδικά. Η μουσική και τα δοκίμιά του αναγνωρίστηκαν σε πολλά βραβεία και δημιουργούς.