ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
Λίγα λόγια για εμάς

Tο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» ξεκίνησε θα μπορούσαμε να πούμε, το 1982 από τον Ross Daly (καλλιτεχνικός διευθυντής Μ.Ε.Λ.), ως μια δημιουργική παρέα φίλων με στόχευση την εξερεύνηση διαφορετικών τροπικών μουσικών παραδόσεων ανά τον κόσμο αλλά και τη δυνατότητα της δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.

To 1997 υλοποιούνται για πρώτη φορά τα σεμινάρια του «Λαβυρίνθου» στην Αθήνα και λαμβάνουν σταδιακά τη μορφή που έχουν μέχρι και σήμερα.

Κήπος

Από το 2000 προσανατολίζεται στη δημιουργία μόνιμης έδρας στη Κρήτη, κάτι το οποίο πραγματοποιείται τελικά σε συνεργασία με τον Δήμο «Ν. Καζαντζάκης» το 2003 με έδρα ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, στο xωριό Χουδέτσι της Κρήτης (20 χλμ. νότια του Ηρακλείου).

Από τότε έως και σήμερα διοργανώνει κάθε χρόνο:

• Ταχύρυθμα, εβδομαδιαία σεμινάρια μουσικής, "Ανοικτά" και "Master Classes", με αντικείμενο εκμάθησης διάφορες από τις τροπικές κυρίως μουσικές παραδόσεις του κόσμου (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, κεντρική Ασία, Ινδία, Βόρεια Αφρική, κ.α.)

• Συναυλίες με τη συμμετοχή σπουδαίων δασκάλων/ μουσικών – κύριων εκπροσώπων των παραδόσεων αυτών.

Την Άνοιξη του 2016 ιδρύεται και ξεκινά τη δράση του ο Λαβύρινθος της Καταλονίας, όπου διοργανώνονται σεμινάρια μουσικής και συναυλίες πλήρως εναρμονισμένα στην «φιλοσοφία» του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος». Η κίνηση αυτή, γίνεται η αιτία ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει για πρώτη χρονιά το 2017, ο Λαβύρινθος της Ιταλίας, στη συνέχεια ο Λαβύρινθος στο Οντάριο (Καναδάς - 2018), ο Λαβύρινθος στη Λευκωσία (Κύπρος - 2018), και ο Λαβύρινθος στην Τουρκία (Kων/πολη - 2019).

 

“ O «Λαβύρινθος» είναι κάτι περισσότερο από ένα μουσικό εργαστήρι, είναι ένας τρόπος ζωής μέσα από τη μουσική...”

 


Σκοπός του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος» είναι η μύηση των νέων, κυρίως, ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Λειτουργεί έτσι, σαν ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς, δασκάλους και μαθητές, και είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την εκπαίδευση στον τομέα της τροπικής μουσικής και την δημιουργική προσέγγιση της παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.